Grație unui proiect intitulat sugestiv „Let’s decide a right future”, liceenii din municipiul Zalău pot beneficia de consiliere în ceea ce privește reușita în alegerea unei cariere. După cum a explicat Denisa Sabou, managerul și coordonatorul proiectului, o echipă de tineri cu vârste cuprinse între 25-28 de ani au pus bazele organizației non-guvernamentale “Strong România” care se ocupa de implementarea „Let’s decide a right future”. “Interacționând des cu adolescenți, prieteni, vecini, cunoștințe, rude, prieteni ai prietenior, aflăm că aceștia depun intense eforturi pentru examenul maturității și anume Bacalaureatul. Ținem cu toții minte ca am trecut prin asta și încă din al II-lea an de liceu am început goana după <<note mari>>. Pregătiri intense, ore suplimentare de matematică, geografie, limba română, istorie, în mare pentru toate materiile cerute la bacalaureat, o investiție și un efort depus pentru a fi siguri că trecem cu brio examenul maturității”, a precizat Denisa.
„Marea problemă s-a dovedit că nu este BAC-ul. Problema este ce faci după?”
Potrivit unor studii, rezultatele de anul trecut de la Bacalaureat au fost cele mai bune din ultimii cinci ani. Peste 71 la sută dintre candidații înscriși au reușit să promoveze. Anul trecut s-a obținut un număr record de medii de zece și peste jumătate dintre candidați au promovat cu note peste sau egale cu opt. În opinia managerului de proiect, care urmează să fie implementat pentru liceeni din Zalău, aceste rezultate evidențiază un lucru foarte bun, însă după întreaga agitaţie psihoemoţională-juridico-politică cu BAC-ul urmează pentru miile de adolescenţi înscrierea la facultate. „Marea problemă s-a dovedit că nu este BAC-ul. Problema este ce faci după? Ce facultate vei urma? Cu câteva excepţii exemplul fiind olimpicii şi alţi elevi care s-au pregătit temeinic din timp mânaţi de idealurilor lor ori de dorinţele exclusive ale părinţilor, majoritatea nu ştiu încotro s-o apuce. Una din cele mai dezamăgitoare afirmații foarte des auzite sună cam așa: <<Păi să facă şi el o facultate, să aibă o diplomă>>. Răsfoind diverse forumuri găsim, mesaje ale absolvenţilor care te întreabă ce să aleagă <<Inginerie sau Drept>>, <<Medicină sau Arhitectură>>. Facultăţi extrem de diferite. Moda cu depunem dosare la mai multe facultăţi şi vedem unde intrăm sau varianta <<unde intru la buget rămân acolo>> este complet eronată şi în defavoarea tinerilor. Dacă ajungem să luăm o decizie sau să alegem între o facultate sau alta după citirea unor forumuri pe internet unde găsim diverse păreri subiective sau chiar zvonuri, greșim cu desăvârșire. V-ați întrebat vreodată ce ne lipsește? Cum putem da o mâna de ajutor generațiilor viitoare? Analizând toate aceste aspecte, găsim o principala problemă: lipsa interesului constant și din timp al elevului. Desigur și familia poate fi un factor care influențează luarea unei decizii, dar nici mama, nici tata nu pot să decidă viitorul tânărului absolvent, proaspăt intrat în rândul majorilor, plin de vise și idealuri. După cum am spus lipsește interesul elevului, dar la care se poate adăuga o orientare școlară și profesională, prin acestea dorind noi să venim în ajutorul lui. Ținta acestui proiect este o consultare cu tinerii în ceea ce privește viitoarea lor carieră. Acest lucru se dorește să se realizeze nu auzind povesti de succes după care să ne ghidăm, pe care le găsim pe internet sau la televizor. Pentru că nu notele de la Bac ne pot da verdictul că el va fi un bun architect sau el un bun economist, asta nu putem ști până nu se ajunge acolo, dar putem premedita și ne putem focusa încă din liceu pe ceva ce ne atrage’’, a adăugat coordonatorul.
Echipa Strong România
Echipa Strong România vrea să ofere viitorilor studenți cea mai bună consiliere. Activitatea se desfășoară prin întâlniri online pe platforma Zoom. La fiecare întâlnire un student va reprezenta facultatea pe care o urmează și va răspunde cu drag întrebărilor și curiozitătilor elevilor. În detrimentul clasicelor prezentări pe care facultățile le fac pentru a atrage elevii, la întâlnirile organizate de studenți, elevii vor afla și de bine și de rău, din propria experiența a studenților, iar pe lângă asta nu vor fi prezentări tipice, ci discuții libere de la student la elev. Acest proiect este susținut de European Solidarity Corps – program al Comisiei Europene. Activitatea se desfășăară online pe contul de facebook Proiect solidaritate: https://www.facebook.com/proiect.solidaritate pe pagina de facebook Future Opportunity: https://www.facebook.com/solidarity4future grupul de facebook Let’s decide a right future: https://www.facebook.com/groups/191012899246152 sau la numărul de telefon 0742394505.
“Așteptăm toți elevii municipiului Zalău să ni se alăture în social media, să luăm legătura și împreună să făcem ceva benefic pentru comunitatea de elevi din orașul nostru”, a transmis managerul de proiect, Denisa Sabou.
Oare dacă proiectul avea un titlu în Limba Română, organizația „Strong România” era amendatâ?